Hopp til innholdet

Lofoten lanserer Einerrøkt laks av landbasert råvare

Lofoten er alltid på utkikk etter løsninger for å friste deg og meg til å spise mer fisk og sjømat. Denne gangen har vi satt kursen mot land. Med dette produktet kan du være med på å utforske hva landbasert oppdrett kan gjøre for framtiden.

Fra innovativ oppdrett til røkeri i Lofoten

Vi i Lofoten heier på innovasjon, og var så heldige å få lov til å smake den landbaserte laksen fra Salmon Evolution. Både smak og kvalitet fikk tommel opp fra oss og vi ønsket at enda flere skal få smake! Derfor tok vi med oss laksen til vårt røkeri i Lofoten. Her tørrsaltes den og kaldrøykes på flis av einer og or. Resultatet? Saftige, smaksrike skiver av Lofoten Einerrøkt Laks – et bevis på hvordan ny teknologi kan gi oss tradisjonelle smaker av høyeste kvalitet.

«Lofoten er alltid på jakt etter nye løsninger som kan øke sjømatkonsumet. Derfor vil vi tilby flere valgmuligheter i butikkene ved å introdusere røkelaks fra landbasert oppdrett, i tillegg til den konvensjonelle. Vi er nysgjerrige på nye måter å produsere sjømat på, og er spente på hva landbasert oppdrett kan bidra med i fremtiden.»

Øystein Rist, direktør for salg og marked i Lofotprodukt AS

Hva er landbasert oppdrett?

  • Anlegg på land: Landbasert oppdrett er fiskeoppdrett plassert på land, som alternativ til merder i havet. Anlegget til Salmon Evolution ligger i et gammelt steinbrudd på Indre Harøy i Møre og Romsdal.
  • Lukket og kontrollert miljø: Anlegget er lukket og designet for å minimere rømning og utslipp, samt god kontroll over laksens miljø og leveforhold.
  • Optimal vannkvalitet: Salmon Evolution bruker et hybrid gjennomstrømningssystem som kombinerer ferskt sjøvann og resirkulert vann for å sikre god vannkvalitet:
    • Ferskt sjøvann hentes fra 25 og 95 m dyp der temperaturen er ideell for laksen.
    • Vannet filtreres og behandles med UV-lys for at det skal være så rent som mulig når det kommer inn i anlegget og dermed minimere risiko for parasitter og sykdommer.
    • Opptil 2/3 av vannet resirkuleres og gjenbrukes før det renses og slippes tilbake i havet.