Med nærhet til havet, unik kompetanse og ekte håndverk har Lofoten laget steike god sjømat siden 1994. I havgapet på Vestvågøy i Lofoten har vi vårt hovedkontor og fabrikk der vi lager det meste av våre produkter, som fiskekaker, fiskeburgere, røkelaks – og mer til. Vil du bli bedre kjent med oss? Les mer om vår historie her.
1994: Den første Lofoten-fiskekaka Selskapet Lofotprodukt ble startet opp i 1994. Med umiddelbar nærhet til havet og god tilgang på det beste havet har å by på, hadde selskapet ett mål for øye: At hele Norges befolkning skulle få smake fiskekaker og annen sjømat slik det skal smake. Lofotprodukt hadde samlet inn og tatt vare på de beste oppskriftene utviklet langs kysten av Nord-Norge gjennom generasjoner. I en liten fabrikk, i det som mest lignet på en enebolig, ble de første fiskekakene sendt ut. Da under merkenavnet «Lofot-Delikatesser», i dag kjent som «Lofoten».
Visste du at? Tradisjonelle fiskekaker lages på få og gode ingredienser. Dette gjelder også Lofoten Hjemmelagde Fiskekaker. Vi bruker hysefilet og blander med melk, meierismør, løk, potetmel, muskat, salt og pepper. Så enkelt og steike godt!2000: Burger på menyen Bentes Fiskemat på Ballstad blir en del av Lofotprodukt og med det kommer fiskeburgeren seilende inn i sortimentet.2002: Hjemmelaget fiskegrateng lanseres Lofoten er mer enn fiskekaker og fiskeburger! For en lofotværing er tilknytningen til havet en del av hjerterytmen og kunnskapen om fisk og sjømat bred. I 2002 ser Lofoten Hjemmelaget fiskegrateng dagens lys. En fiskegrateng med hele 50 % torsk, bechamelsaus og sprø panering på toppen – akkurat slik en fiskegrateng skal lages.2003: Lofot-Delikatesser blir Lofoten I 2003 blir merkevaren «Lofot-Delikatesser» til «Lofoten». Et enklere navn som tydeliggjorde opprinnelse, produktkvalitet og verdier. Og navnet forplikter. For navnet «Lofoten» tilhører også alle de som bor i Lofoten og kvaliteten må stå til forventning når man «låner» hjemplassens navn.2004: Lofoten til sør Fram til 2004 var Lofoten-produktene stort sett til salgs i butikker i Nord-Norge, men i dette året begynte dagligvarebutikker over hele landet å ta inn Lofoten. Endelig kunne også søringene få smake steike gode fiskekaker og annen fisk og sjømat fra Lofoten.2005: Røkt laks i skiver Helt siden oppstartsåret har Lofoten laget røkelaks i bit. I 2005 lanseres også Lofoten røkt laks i skiver og med skiver ble det enda enklere å spise røkelaks oftere.
Visste du at? Lofoten Einerrøkt laks er en spesialitet laget etter original oppskrift. Fersk, norsk laks av høyeste kvalitet tørrsaltes og kaldrøykes på flis av einer og or. Røykeriet ligger rett ved havkanten og når det stormer, som det ofte gjør i her nord, slår bølgene så høyt over bryggekanten at vi av og til sier at det er saltet fra sjøsprøyten som gir vår røkte laks sin karakteristiske smak.2011: Åpning av ny fabrikk Etterspørselen stiger! Gjennom årene må fabrikken flyttes eller utvides flere ganger. I 2011 flyttet vi inn i dagens fabrikk og hovedkontor, plassert i havgapet i Lofoten, og hele to statsråder var med på åpningen. Med adressen Havet 45 er vi stolte av å kunne si at vi har Norges – og kanskje verdens – største fiskekakefabrikk.2012: Fiskeburger 80 % Den originale Lofotburger lanseres! Verdens første fiskeburger med minst 80 % fisk av grovkuttet filet. Saftig, enkelt og steike godt fiskemåltid som raskt blir en bestselger og i dag finnes i to varianter.
Visste du at? 18 Lofotburgere har likt klimaavtrykk som 1 hamburger av storfekjøtt!
Kilde: Undersøkelse gjennomført av RISE Research Institutes of Sweden, mars 2022.2013: Hold i torsken Lofoten sin første store reklamekampanje blir lansert dette året. «Hold i torsken» når ut til hele landet og får både store og små til å le, samtidig som det underliggende budskapet er av det helsebringende slaget. Vinner av Gullfisken 2014 for «årets reklamefilm»!2016: Lofoten inntar frysedisken Vi lanserer våre første produkter i frysedisken med klassiske familiefavoritter som Sprøbakt torsk og Fiskegrateng med béchamelsaus og makaroni.2018: Hjertekaker Første fiskekake uten melk og gluten lanseres – og det i hjerteform. Raskt en slager blant familier.
Visste du at? På vår fabrikk i Lofoten produserer vi årlig nesten tretti millioner Lofoten fiskekaker og fiskeburgere til sammen. Vi produserer i små og store størrelser og formater, med og uten melk og gluten, så hos Lofoten er det noe for enhver smak.2019: Emballasjegrep for fremtiden Lofoten lanserer to-kammer forpakning til Lofotburger og røkt og gravet-porteføljen. Åpne én og spar én – vinn-vinn for både forbruker og miljø. Samme år lanseres Lofoten Proburger, som vinner «Årets nyhet» i NorgesGruppen.2020: Makrell og Matpakkekaker Fiskekaker passer til mer enn middag! Vi lanserte dette året Matpakkekaker – små og søte fiskekaker perfekte i matboksen eller som en rask snack. Samme år fant makrellen veien til Lofoten. Vi lanserte Lofoten makrell i tomat – den eneste i sitt slag som er laget med norsk fisk i Norge.2022: En Helsprø suksess En ny favoritt kommer på bordet: Norges sprøeste fiskeburger, fylt med ost og panert med maiscrisp!2024: Steike god siden 1994 I dag er Lofoten en av Norges mest foretrukne merkevarer innen fisk og sjømat. Vi er stolte av at vi gjennom årene stadig har fått utmerkelser for smak og kvalitet. I 2024 – i året vi fyller tretti år – vinner vi gull i NM for våre Hjemmelagde Fiskekaker og Lofotburgere. Steike god smak – i hver eneste bit!