Lofoten Sushi; sashimi, nigiri og maki på fat

Nå trenger du ikke forlate hjemmet for å tilberede en deilig sushitallerken! Her får du tips til hvordan du lager sashimi, nigiri og maki.

Porsjoner
1 porsjoner
Tidsbruk
20 min
  • RIS:
  • Lofoten sushiris varmes i mikrobølgeovn i 90 sekunder. Ta av plasten og vipp risen ut på en stor tallerken. Hell over 1 stk Sushi Su og bland inn i risen med en gaffel. La risen dampe/avkjøle seg mens du skjærer laksen og grønnsakene.
  • LAKS SASHIMI:
  • Begynn med å skjære 5 skiver sahimi av sushilaksens tykkeste del. Skivene skal være skåret rett ned (90 grader) i ca 5-7 mm tykke skiver. Legg skivene på tallerken.
  • .
  • LAKS NIGIRI:
  • Skjær deretter 8 skiver laks til nigiri. Vinkle kniven 45 grader og hell kniven 45 grader på skrå før du skjærer slik at du får avlange skiver. Skivene skal være ca 5 millimeter tykke.
  • Du former best risballer med fuktige, nyvaskede hender for å unngå at risen kleber seg fast i hendene. Lag derfor en liten skål med iskaldt vann og litt sushisu som du kan dyppe fingrene i underveis. Bruk en skje til å posjonere mengde ris før du forsiktig former risballen til en avlang/rund risball med hånden. Ikke press risen hardt sammen, da sette risen seg fast i hendene og man ender med en kompakt risball. Det heter seg at sisballen skal ha ”fasongen til et riskorn”.
  • Når du har formet risballene ferdig strekker du lakseskivene over risen og klemmer godt ned på hver side slik at laksen ikke faller av. Legg nigiri-bitene fint ved siden av hverandre og sashimien.
  • .
  • MAKI "INSIDE OUT":
  • Klipp 4 cm av noritangen på langs slik at tangflaket blir litt kortere.
  • Legg noritangen med den blanke siden ned på en fjøl. Fordel resten av risen på noritangflaket ved å forsiktig presse risen til et jevnt, tynt lag helt ut til kantene. Husk å fukt hendene mens du gjør dette. Dryss på sesamfrø hvis du liker det.
  • Rull ut 30 cm plastfolie på en bambusmatte ved siden av ris/tangmatten. Ta tak i to hjørner på tangen og legg den over på plastiken med risen ned.
  • Legg strimler av laks, agurk, mango, avocado og vårløk på midten av tangen fra kant til kant. Ta tak i plastikken og bambusmatten og rull dette halveis sammen. Stram til litt og fullfør rullingen. Klem sammen rullen med en bambusmatte til du har en fast (men ikke hard) og jevn makirull.
  • Del rullen i to på midten med en fuktig kniv. Legg delene intill hverandre og del disse opp i 4 biter igjen. Nå har du 8 perfekte, smaksrike ”inside out” makiruller som legges over på tallerken.
  • .
  • Pynt fatet med syltet ingefær og wasabi, og server med soyaolje.
  • .
  • For flere tips til hvordan du lager den beste sushien hjemme, sjekk vår introduksjonsfilm på: https://www.youtube.com/watch?v=hUJNg8WJBPU